آموزش استفاده ابزار پلیگان آلتیوم (Polygon) در طراحی PCB ، در قسمت قبلی آموزش نرم افزار Altium Designer در مورد ابزار قطره چکان یا Teardrops و کاربرد آن در ساخت PCB توضیح دادیم. در این قسمت از آموزش یکی دیگر از ابزارهای مفید در طراحی که استفاده از آن بسیار رایج است به نام پلیگان را بررسی میکنیم.
کاربرد ابزار پلیگان آلتیوم
اگر بخواهیم کارکرد ابزار پلیگان آلتیوم را از نظر ظاهری و فرایند ساخت بررسی کنیم، با استفاده از پلیگان سطح مس موجود در PCB افزایش پیدا می کند. شاید این نکته برای کسانی که میخواهند PCB را به صورت دستی بسازند مفید باشد اما استفاده از این ابزار کارکرد بسیار مفید و جذاب دیگری نیز دارد. به شکل های زیر به دقت نگاه کنید. شکل اول قبل از اعمال ابزار پلیگان و شکل دوم بعد از استفاده از ابزار پلیگان را نشان می دهد :
همان طور که مشاهده میکنید با استفاده از پلیگان آلتیوم مساحت ترک های متصل به پدها افزایش یافته است. به طور کلی از جمله مزیت های استفاده از پلیگان عبارت اند از:
- کاهش سطح حلقه جریان
- کاهش میزان نوسانات تغذیه در ترک های تغذیه
- کاهش حساسیت ترک ها به افزایش طول
- کاهش مقاومت ترک ها و تلفات ناشی از آن
- و …
به طور خلاصه از پلیگان در خطوط تغذیه به منظور افزایش قابلیت جریان دهی استفاده می شود و همچنین از پلیگان آلتیوم در ترک های زمین به منظور ایجاد شیلد الکترومغناطیسی استفاده می شود.
تنظیمات پلیگان آلتیوم
به منظور استفاده از ابزار پلیگان از منوی Place گزینه Polygon pour را انتخاب نمایید:
با انتخاب این گزینه پنجره ای مطابق شکل زیر باز می شود:
به بخش های مختلف تنظیمات موجود در این پنجره میپردازیم:
در بخش Fill mode
- Solid : با انتخاب این گزینه پلیگان به صورت یک سطح مسی یکپارچه و پیوسته تشکیل خواهد شد.
- Hatched : با انتخاب این گزینه پلیگان به صورت یک شبکه توری شکل تشکیل خواهد شد. از این گزینه معمولا برای زمین مدارات آنالوگ استفاده می شود.
- None : با انتخاب این گزینه پلیگان به صورت نوارهایی در اطراف پدها و دیگر بخش های متصل به ترک ها تشکیل خواهد شد.
در بخش properties
- Name : نام پلیگان
- Layer : لایه ای که پلیگان باید در آن ایجاد شود
در بخش Net options
- Connect to Net : این بخش بسیار مهم است. در این گزینه باید نتی که میخواهیم پلیگان به آن وصل شود را انتخاب کنیم. مثلا اگر نت مربوط به زمین مدار را انتخاب کنیم، تمام پدها، ویاها و… که به نت زمین متصل هستند به پلیگان وصل می شوند.
همچنین معمولا گزینه Pour over all same net objects انتخاب می شود. با انتخاب این گزینه پلیگان به همه پدها، ویاها و… مشابه متصل می شود.
گزینه Remove Dead copper نیز در بسیاری از کاربردها میتواند ضروری باشد. با انتخاب این گزینه بخش هایی از پلیگان که به دلایلی مانند کمبود فضا نمیتوانند با نت مورد نظر وصل شوند حذف خواهد شد. عدم حذف این بخش ها که به نام جزیره نیز شناخته می شوند در برخی از کاربردهای پیشرفته میتواند موجب ایجاد تشعشعات الکترومغناطیسی یا دریافت آنها از محیط اطراف گردد.
با انجام تنظیمات و انتخاب ok ابزار پلیگان فعال می شود. با کلیک کردن بر روی نقاط مختلف و حرکت موس میتوانید بخش هایی که باید پلیگان قرار بگیرد را به شکل یک چند ضلعی مشخص کنید.
با راست کلیک یا زدن کلید Esc از روی صفحه کلید پلیگان نهایی می شود:
خیلی ممنون از اینکه تا این مرحله از آموزش آلتیوم دیزاینر ما را همراهی کردین. در ادامه توصیه میکنم نگاهی به دیگر آموزشهای سایت که برای حرفهای شدن شما در رشته الکترونیک تهیه شدن بندازید و همچنین اگر دیگر جلسات آموزش التیوم دیزاینر را مطالعه نکردین توصیه میکنم مطالعه کنید.
لطفا سوالات و نظرات خود را در قسمت #کامنتهای همین پست بنویسید.
اگر این نوشته برایتان مفید بود لطفا کامنت بنویسید.
با سلام
آقا دمت گرم من کاراتو پیگیری میکنم اگه میشه بیشتر توضیح بدین یا اگه فایلش هست برای دانلود بزارین
به هر حال عالیه خسته نباشید
با سلام . ممنون از اطلاعات مفید.
آیا میشه در TopLayer پلیگان استفاده کرد برای نت زمین و در BottomLayer پلیگان دیگری استفاده کرد برای منبع تغذیه VCC؟
منظورم اینه که از نظر مداری و همچنین PCB مشکلی نداره؟
سلام، نظر لطفتونه، از نظر پی_سی_بی مشکلی نیست. مگر اینکه فرکانس مدارت بالا باشه. و البته بعد از طراحی حتما چک کنید خطای خاصی نداشته باشید. برای مدارات فرکانس بالا و مشکلات احتمالی مقاله زیر را بخونید:
آموزش طراحی بردهای فرکانس بالا + دانلود کتاب
سلام،ببخشید میخواستم بپرسم آیا با این برنامه میشه برد های چند لایه طراحی کرد؟اگه میشه چگونگی چاپ برد های چندلایه روی فیبر و مونتاژ قطعاتش روهم بفرمایید ممنون
سلام، بله از «نرم افزار آلتیوم دیزاینر» میتونید برای طراحی بردهای نیز استفاده کنید. در مورد اینکه چطوری چاپ کنید روش ساده ارسال فایل pcbdoc. به شرکت های چاپ برد است.
برد مدار چاپی – آموزش طراحی و ساخت PCB
آموزش لحیم کاری قطعات الکترونیک با هویه ( هویه کاری )
مدار چاپی و آموزش نحوه تهیه مدار چاپي
سپاس فراوان
سلام چرا قسمت هایی از پلی گان که به پد وصل میشه ناقص هست.یعنی کامل پد رو نمی گیره. می شه برطرفش کرد؟
بسیار عالی
سلام
پد منفی خازن c24 توسط چهار ترک به پلیگان وصل شده که در زمان لحیم کاری حرارت کمتر توسط پلیگان دفع می شود و لحیم کاری اسانتر می شود
اما پد منفی قطعه D6 کاملاً به سطح پلیگان یکدست وصل شده که موجب دفع حرارت در زمان لحیم کاری با هویه میشه و لحیم کاری را سخت تر می کند چطور میشه اتصال این پد با پلیگان را به شکل پد منفی خازن C24 درآورد؟؟
کسی بلد نیست راهنمایی کنه؟؟
سلام وقت بخیر. زمانی که پلیگان میزنیم بعضی از قسمتها پلیگان نمیگیره؟ چرا؟