صفر تا صد یک پروژه الکترونیک

مدتی پیش یکی از دوستانم در مورد اینکه پروژه الکترونیکی ساده است و کاری ندارد بحثی را مطرح کرد و نتیجه این بحث یک برگه پر از مراحل و درد سر ها و لذت های انجام یک پروژه الکترونیکی بود. بعضی از دوستان واقعا بی انصافی می کنند و مراحل و مدت زمان  انجام یک پروژه را در نظر نمی گیرند و البته هم حق دارند چون ما خروجی پروژه را می بینیم و نه مراحل انجام آن را هر چقدر شخص مهندس الکترونیک یا طراح پروژه، تجربه کسب می کند کار برای او راحت می شود و البته پروژه ساده هم انجام نمی دهد 🙂 پروژه های الکترونیکی مراحل مختلفی دارند و در شرکت و سازمان های بزرگ هر شخص یک قسمت از پروژه بزرگ را انجام می دهد ولی متاسفانه در پروژه های کوچک هم همان مراحل وجود دارد و شخص طراح معمولا باید تمام آن مراحل را انجام دهد.در ادامه با میکرو دیزاینر الکترونیک باشد تا این مراحل را باهم برسی کنیم.

صفر تا صد یک پروژه الکترونیکبعضی وقت ها برای دوستانی که می خواهند پروژه کار کنند این مثال را می زنم بعضی ها که تازه AVR  کار می کنند و یک پروتیوس و کدویژن یا بسکام نصب کرده اند و فکر می کنند همین ها برای مهندس شدن کافی است. ولی واقعا داستان پشت پرده فرق می‌کنه و بازار کار الکترونیک در کشور عزیمان خیلی پیچیده و پردردسر است.

مطلب پیشنهادی:  خازن‌های متغیر - انواع خازن‌ها

میگن رشته برنامه نویسی تحت وب فقط به یک لپ تاپ نیاز دارد و بس (البته معمولا) و هر جای دنیا باشد می تواند پروژه انجام دهد ولی الکترونیک تجهیزات لازم دارد . خب بریم سر اصل مطلب یعنی مراحل انجام پروژه الکترونیک یا طراحی یک برد الکترونیکی از صفر تا صد ، البته این نکات از دید من هستش و ده ها نکته دیگه افراد حرفه‌ای مد نظرشون هستش و من در حد تجربه خودم در این سال که این متن را نگارش می‌کنم تونستم جمع آوری کنم و صرفا جهت آگاهی هست و اگر نکته ای بود در قسمت کامنت ها بنویسید.

موارد زیر تجربه شخصی و مطالعه و دید شخصی می باشد :‌

  • تعریف پروژه توسط کسی که پروژه را نیاز دارد 🙂
  • تحقیق اولیه + بلوک کلی مدار برآورد قیمت ( نحوه محاسبه قیمت در پروژه ها )
  • تحقیق و مطالعه برای طراحی و قطعات
  • طراحی شماتیک یا مدار اولیه
  • در صورت امکان شبیه سازی مدار در نرم افزار های شبیه سازی
  • تهیه قطعات از مغازه های داخلی و حتی در بعضی مواقع سفارش خارج
  • تست مدار اولیه روی برد برد و یا برد آموزشی و یا برد توسعه و هر برد یا محیط دیگر
  • رفع عیب های شماتیک و نهایی کردن شماتیک مدار
  • تبدیل شماتیک به برد مدار چاپی یا PCB  که نسبت به حساسیت مدار مراحل خودش را دارد(مراحل جالب در مدارات مخابراتی)
  • ارسال PCB  برای چاپ در شرکت یا چاپ در خانه(در صورت ساده بودن) و ارسال برای خارج از کشور برای برد های مولتی لایر و حساس
  • تهیه کمبود قطعات و گرفتن PCB چاپ شده  از شرکت
  • منتاژ برد و تست های اولیه مدار
  • برنامه نویسی و یا تکمیل برنامه نویسی در صورتی که برد دارای میکروکنترلر , FPGA  و غیره باشد
  • برنامه نویسی کامپیوتر و یا موبایل در صورتی که پروژه نیاز به نرم افزار داشته باشد.
  • پروگرام کردن و عیب یابی نهایی و تست نهایی
  • داکیومنت سازی یا مستند سازی اطلاعات پروژه
  • تحویل نهایی که شاید نیاز به حضور در محل نصب و … باشد .
  • پایان کار و شروع پشتیبانی که خودش داستان داره.
مطلب پیشنهادی:  ساخت هویه به روشی متفاوت تر برای کارهای عمده

مهمترین چیز زمان است و معمولا مهندسان الکترونیک شب و روز ندارند(حداقل در شروع کار) و متاسفانه بعضی ها درآمد خیلی بالا و بعضی ها خیلی پایین دارند (کاش الکترونیکی ها هم مثل دکتر ها قیمت سازمانی داشتن 🙁  )   نظر شما چیه؟ لطفا دیدگاه خود را در رابطه با این مطلب و مطالب دیگر در قسمت دیدگاه این نوشته مطرح کنید.

اگر این نوشته‌ برایتان مفید بود لطفا کامنت بنویسید.

مطالعه دیگر جلسات این آموزش<< جلسه قبلی                    جلسه بعدی >>

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 دیدگاه

  1. مهندس مهدی شریفی

    درصورت نیاز میتوانید به کتاب صفر تا صد یک پروژه نوشته مهندس مهدی شریفی زمانی مراجعه کنید.

  2. سلام من کارشناسی الکترونیک قبول شدم ترم یک هستم وبر حسب اشتباه قبول شدم میخواستم قدرت باشم کد رو برام اشتباه زدن .. البته این رشته رو یه خورده بیشتر از قدرت دوست دارم میخواستم بپرسم از بازار کار ضعیفش خیلی میترسم وارد این رشته بشم بنظرتون چقد میتونم وارد بشم ؟

    • میلاد جهاندیده

      با سلام ، شما میتونید با خوندن الکترونیک و بیشتر الکترونیک قدرت یا صنعتی در کار برق صنعتی هم موفق بشید . بنظرم لازم نیست در رشته ای که میخونید کار کنید. و میتونید در کنار الکترونیک ، برق صنعتی کار کنید.
      در مورد وارد شدن در بازار کار با توجه به علاقه شما ، میتونید کارهای کنترلی و صنعتی در زمینه الکترونیک انجام بدید.
      امیدوارم موفق باشید.

  3. بسیار عالی بود سپاس

  4. داداش سلام لذت بردم از راهنماییتون و نحوه صحبت کردنتون اگر امکان دارد در واتساپ یه پیام به من بدهید من قصد طراحی یه برد الکترونیکی رو دارم برای یه کار خاص اگر امکان داره پیام بدید میخوام اگه توانایی نداشتم درست کنم به خودتون بسپارم کارش رو انجام بدید هزینش هم مشکل نیست سپاس بیکران کوچیک شما حمید

  5. سلام وقت بخیر،من از الکترونیک چیزی بلدنیستم اماتصمیم جدی گرفتم و درحال یادگیری هستم،هدفم طراحی بردهای دیجیتالی و تعمیرات اونها ودرنهایت اینترنت اشیا.مطالب شمارو خوندم واقعن درنوع خودش ازلحاظ محتواکامل هست نمیدونم استادچه شخصی هست ولی من لذت میبرم و دنبال میکنم مطالب را،سپاس ازشما امیدوارم درنشردانش همه باهم گام مهمی برداریم.
    دانشجوی تازه وارد(احمدی)

  6. هادی تیره گل

    مثل همیشه عالی و ‌کاربردی. ممنونم

  7. محمدرضا از بوشهر

    عالی بود تشکر