چاپگرهای سه بعدی چطوری کار میکنند؟ چاپ 3 بُعدی،چاپ افزودنی یا لیتوگرافی استریو. اگر به این عبارت ها برخورد کردید و نظرتان را جلب کردند، ممکن است بخواهید این مقاله را بخوانید تا درباره دنیای شگفت انگیز چاپ 3 بُعدی بیشتر بدانید. چاپ 3 بُعدی زمینه ای است که به سرعت در حال رشد بوده و محبوبیت و کاربرد زیادی برای چاپگرهای 3 بُعدی که هر روز در حال رشد و پیشرفت هستند، دارد. در این مقاله ما سعی میکنیم که یک معارفه ابتدایی با چاپگرهای سه بعدی برای تازه کارها ارائه دهیم. اینکه چطور می توان از آنها بهره برد و چطور باعث ایجاد تغییراتی در آینده خواهند شد.
خب! چاپ 3 بُعدی چیست و چگونه عمل میکند؟
چاپ 3 بُعدی یا ساخت مواد افزودنی به معنی فرآیند ساخت اشیا جامد 3 بُعدی از یک فایل دیجیتال است. این فرآیند از یک چاپگر شبیه ماشین استفاده میکند که این ماشین ماده ای (عموما پلاستیک ) را ذوب کرده و آن را با یک روش از پیش تعیین شده در یک قالب میریزد و به این صورت لایه های متوالی را میسازد تا جسم حاصل 3 بُعدی شود. به عبارت دیگر چاپگر یک قرص نان را به صورت تکه تکه تشکیل میدهد.
تکنیک های چاپ 3 بُعدی بسیار متنوعی در دسترس است اما رایج ترین آن ها استریولیتوگرافی (SLA) است. این ماشین قادر است هر فایل طراحی شده 3 بُعدی را با گام های ذکر شده در ادامه، به یک جسم3 بُعدی تبدیل کند.
- فایل 3 بُعدی توسط یک نرم افزار بررسی میشود تا قابل چاپ بودن آن تایید شود.
- سپس نرم افزار فایل را به چند بخش تقسیم کرده و به ماشین میفرستد.
- یک رشته پلاستیکی درون دستگاه چاپ قرار داده میشود.
- رشته ذوب میشود و سر آن روی سکوی ساخت قرار داده میشود.
- سر به گونه ای حرکت میکند که با ریختن مواد قسمت انتهایی جسم را بسازد.
- سر به وضعیت شروع خود برمیگردد و سکوی ساخت پایین میآید.
- سپس سر، لایه جدیدی را روی لایه اولیه میسازد و این روند تا جایی که ساخت جسم تمام شود، تکرار خواهد شد.
آیا چاپگرهای سه بعدی ایدهای جدید هستن؟
خیر. قطعا خیر!!! اگر چه این روزها چاپ 3 بُعدی توجه بسیاری را جلب کرده است اما به این معنی نیست که این فناوری جدید است. حتما تعجب میکنید اگر بدانید که ابداع اصطلاح ساخت افزودنی به انتهای سال 1980 برمیگردد. که اساسا برای نمونه سازی سریع از آن استفاده شده است.
اما پس از آن، حدود سال 2014 با افزایش چاپگر های کم هزینه 3 بُعدی، این تکنولوژِی به یک حرکت مبتکرانه برای افرادی که علاقمند به ساخت و ساز، صنعتگران، مخترعان، معلمها و محققان تبدیل شد. به این ترتیب این تکنولوژِی در حال بدست آوردن بازار گسترده ای و دامنه عالی برای آینده است.
چاپگرهای 3 بُعدی در اصل برای کمک به فضانوردان ساخته شدند. برای تیم فضانوردی کار سختی بود که تمام ابزارهایی را که برای کار کردن روی پروژه در فضا به آن نیاز دارند، همراه خود ببرند. همراه داشتن ابزار های اضافه باعث افزایش وزن شاتل میشود که درنهایت مصرف سوخت آن را افزاشی میدهد. در نتیجه این ایده ارائه شد که یک چاپگر سه بُعدی همراه فضانوردان به فضا فرستاده شود. هر زمانی که آن ها به ابزار یا ماده ای برای کارکردن نیاز داشتند، به سادگی روی فایل STL کلیک کرده و آن را چاپ میکردند.
در صورتی ایجاد هر گونه وضعیت اضطراری و نیاز به طرح جدید، طراحی آن در ایستگاه پایه انجام شده و به خدمه ارسال میشود تا آن را چاپ کنند. اما تکنولوژی پیشرفته کرده و حالا داشتن یک چاپگر برای هر خانه مقرون به صرفه است.
چگونه یک نفر میتواند کارکردن با چاپگرهای سه بعدی را شروع کند ؟
از آن جایی که تکنولوژِی اخیر قیمت چاپگر های سه بُعدی را به حدی کاهش داده که یک شخص متوسط میتواند آن را خریداری کرده و استفاده کند، چاپ سه بُعدی دیگر یک جادو یا تجهیز مربوط به سطح صنعتی نیست. به لطف انجمن ها و طراحی های آنلاین امروزه هر کسی که بتواند با یک کامپیوتر کار کند، قادر به چاپ تصورات خود خواهد بود.
همانطور که چاپگر های لیزری در منازل ما رایج شدند، این چاپگر های سه بُعدی هنوز راهشان را به منازل و محل کار ما پیدا نکرده اند. حالا بیایید ببینیم چطور یک نفر میتواند شروع به کارکردن با چاپگر سه بُعدی کند. برای انجام هر نوع عمل چاپ، 4 گام ساده زیر دنبال میشود:
- مدل سازی CAD سه بُعدی
- برش دادن و دیگر تنظیمات
- چاپ لایه ای – تناسبی
- بخش تکمیل کلی
مدل سازی CAD سه بُعدی
بله . به جهت چاپ هر شی با چاپگرتان باید آن را با نرم افزار های مدلسازی طراحی کنید. اگر شما یک طراح حرفه ای هستید میتوانید از هرنوع نرم افزاری که فایل را با پسوند .STL(استریولیتوگرافی) و یا (OBJ(object. ذخیره میکند، استفاده کنید. به محض اینکه طرح ایجاد شد، میتواند به بخش بُرش منتقل شود. از آنجایی که طرح تکمیل شده توسط شما ساخته میشود در آن بخش قادر به تغییر، ویرایش و یا هرگونه تعویض کوچک طراحی خود هستید.
اگر شما یک فرد در حال آموزش هستید، تعداد بسیار زیادی نرم افزار رایگان و در دسترس برای شما وجود دارد که میتواند به منظور طراحی طرح موجود در ذهن شما استفاده شود. این روند شبیه جایگذاری بلوک های سازنده است.
اگر تازه کار هستید و هیچ ایده ای از چگونگی طراحی یک مدل 3 بُعدی ندارید،نگران نباشید! سایت های زیادی وجود دارند که فایل های STL رایگان در اختیار شما قرار میدهند. این فایل ها توسط طراحانشان آزمایش و چاپ شده اند از این رو قابل اعتماد بوده و به راحتی چاپ میشوند. تنها محدودیت این فایل ها این است که عمدتا به صورت فایل .STL عرضه میشوند. این قالب فایل ها نمیتوانند به صورت سفارشی تغییر داده شوند اما به کمک نرم افزار های بُرش میتوان ابعاد آن هارا تغییر داد. اگر شما کاملا تازه کار هستید،پیشنهاد میکنیم که با طراحی های در دسترس در بازار شروع کنید.
به محض اینکه طرح ساخته شد، کار نرم افزار مدلسازی 3 بُعدی تمام میشود. حالا فایل ها به نرم افزار برش فرستاده میشود که در آنجا چاپگر آماده چاپ آن خواهد شد.
برش و دیگر تنظیمات
مدل های طراحی شده باید به یک سری کد با عنوان G-Code تبدیل شوند تا چاپگر آن ها را شناسایی کرده و شروع به چاپ کند. به این بخش برش دادن گفته میشود. کیفیت چاپ به تنظیماتی که در این مرحله انجام میشود بستگی دارد.قبل از اینکه به این موضوع بپردازیم، بیایید با این موضوع آشنا شویم که چاپگر های سه بعدی واقعا چقدر ساده هستند!
چاپ سه بُعدی جادو نیست!
اگر شما هنوز سردرگم یا متعجب هستید که چاپگرهای سه بعدی چگونه کار میکنند به ما اعتماد کنید که این یک کار غیرممکن نیست. حتی تعداد زیادی از دانشجویان سعی کردند که یک چاپگر سه بُعدی برای خودشان بسازند. در چند پاراگراف بعدی سعی خواهیم کرد برای اینکه ساختار چاپگرها را بهتر متوجه شوید، بخش های مختلف یک چاپگر ساده را توضیح خواهیم داد.
بخش های معمول یک چاپگر سه بُعدی در تصویر زیر نشان داده شده اند.
اکسترودر مهم ترین بخش چاپگر ماست. این بخش جایی است که فیلامان ها ذوب شده و بیرون کشیده میشوند. اکسترودر شامل یک تیوب باریک است که فیلامان توسط یک موتور پله ای از آن بیرون کشیده میشود.
این قسمت همچنین ازمواد گرم کننده ای تشکیل شده که hot end نامیده میشوند و فیلامان را گرم میکنند. این فیلامان گرم شده شبیه فشاردادن مواد خمیردندان، از نازل بیرون میآید. همینطور که فیلامان ذوب میشود، موتور پله ای آن را به سمت داخل هل میدهد که شبیه حرکت یک قرقره روی نگهدارنده آن بالا میرود.
انواع مختلفی از فیلامان ها در بازار وجود دارند و هر ماه تعداد بیشتری نیز اضافه میشوند. هر فیلامان قطر و دمای چاپ مخصوص خودش را دارد. یک مدل بسیار رایج از آن ها PLA است که در دمای 180-210 درجه سلسیوس ذوب میشود.
تمام این بخش مستقرسازی اکسترودر روی ریل های محرک نصب شده است. در حین اینکه فیلامان ذوب شده و خارج میشود، اکسترودر توسط دیگر موتور های پله ای موجود در آن جهت موردنیاز حرکت کرده(در جهت فلش های قرمز) و عمل چاپ روی صفحه پایه انجام میشود.
حالا که اندکی با روش کار چاپگر سه بعُدیمان آشنا شدیم، بیایید به نرم افزار بُرش بازگردیم. رایج ترین نرم افزار Cura است. این نرم افزار به طور اصلی برای یک چاپگر به نام Ultimaker ایجاد شده بود اما از آنجایی که به صورت رایگان و منبع آزاد ساخته شده بود، بیشتر چاپگرهای موجود شروع به استفاده از Cura نمودند.
در این نرم افزار، تنظیمات چاپ دقیقا مانند چاپگر های لیزری ما انجام و فرستاده میشوند. در آن ما میتوانیم عمل مقیاس گذاری، میزان کردن در یک ردیف و جهت یابی مدل چاپیمان را انجام دهیم. دیگر تنظیمات ضروری مثلا دما، انقباض، سرعت، جریان فیلامان، قطر نازل و غیره با استفاده از این نرم افزار به چاپگر داده میشود.
چاپ لایه لایه
بر اساس تنظیمات انجام شده، زمان چاپ و طول مواد مورد نیاز همانطور که در شکل زیر نشان داده شده، توسط نرم افزار نمایش داده میشود. دراینجا زمان چاپ 1 ساعت و 14 دقیقه و مقدار مواد استفاده شده 10 گرم است. همچنین دیگر تنظیمات مربوط به این چاپ در تصویر قابل مشاهده است.
هنگامی که فایل STL لود شده و تنظیمات انجام شده باشد،همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است، این نرم افزار با استفاده از امکان لایهها، میتواند چگونگی انجام فرآیند چاپ را تصویرسازی کند. این تصویر نشان میدهد که مدل ما بعد از چاپ کردن 78 امین لایه به چه شکلی در میآید. خط آبی رنگ نشان دهنده مسیر اکسترودر ما است.
به محض اینکه این بخش انجام شد، فایل میتواند به یک G-Code تبدیل شود که برای چاپ به چاپگر داده میشود. به همین صورت، مدل شما در زمان ذکر شده چاپ خواهد شد.
کار خیلی سختی بود؟
خلاصه نحوه عملکرد چاپگرهای سه بعدی را در ویدیو زیر میتوانید مشاهده کنید.
آینده چاپگرهای سه بعدی
در هر حال، چاپ سه بُعدی چالش های مخصوص خودش را نیز دارد. عواملی نظیر سرعت عملکرد کم، خطاهای مکانیکی در محصولات و انتخاب محدود مواد اولیه (اکثرا پلاستیک) چالش های این موضوع هستند. همه اینها بستگی دارد که یک شخص چگونه بخواهد از این فناوری استفاده کند. و هر روز شاهد استفادههای خلاقانه بیشتری از چاپگرهای سه بعدی خواهیم بود.
منبع: ترجمه از وبلاگ circuitdigest
شما میتوانید پروژههای خودتان را با آردوینو بسازید و بعد برای آنها جعبه پلاستیکی طراحی و با پرینتر سه بعدی چاپ کنید.
اگر این نوشته برایتان مفید بود لطفا کامنت بنویسید.
عالی بود حق پناهتان