سون سگمنت چیست؟

سون سگمنت‌ها ( seven-segment display) دسته‌ای از نمایشگرهای پرکاربرد الکترونیکی هستند که می‌توانند اعداد 0 تا 9 را نمایش دهند. از آن‌ها به طور عمده در ساعت‌های دیچیتال، تایمرها و ماشین‌حساب‌ها برای نمایش اطلاعات عددی استفاده می‌شود.

نمایشگر های سون سگمنت

همان‌طور که احتمالا از نام آن‌ها می‌توانید حدس بزنید، این نمایشگرها از 7 بخش روشن‌شونده ساخته شده‌اند. این بخش‌ها به نحوی در کنار هم چیده شده‌اند که ترکیبات مختلف از روشن و خاموش بودن آن‌ها می‌تواند صورت ظاهری اعداد 0 تا 9 را بسازد. البته این چینش به گونه‌ای است که می‌تواند حتی برخی از حروف الفبای انگلیسی مانند A ،B ،C ،H ،F ،E را نیز نمایش دهد.

نمایشگر های سون سگمنت

سون سگمنت‌ها در واقع از ساده‌ترین نمایشگرهای الکترونیکی موجود برای نمایش حروف و اعداد محسوب می‌شوند. همان‌طور که در تصاویر فوق می‌بینید، این قطعه از هشت عدد LED ساخته شده است که هفت عدد از آن‌ها مسئول روشن کردن 7 بخش سون سگمنت، و هشتمین LED نیز مسئول روشن نمودن علامت نقطه در گوشه‌ی سمت راست پایین سون سگمنت است. هر بخش شبیه یک خط تیره است. این خطوط در کنار هم روشن و خاموش می‌شوند و خطوط روشن هربار یک حرف یا عدد را نمایش خواهند داد.

در برخی از منابع هفت خط سون سگمنت را با نام‌های a ،b ،c ،d ،e ،f ،g یاد می‌کنند و نقطه را نیز با نماد h نشان می‌دهند.

مطلب پیشنهادی:  کلید ها و سوئیچ های پر کاربرد در الکترونیکی

این قطعه دارای 10 پایه است که 8 پایه به ledهای a تا h متصل‌اند و 2 پایه نیز به آند/کاتد مشترک تمام ledها متصل است. از آنجا که آند/کاتد مشترک تمام ledها معمولا در داخل خود سون سگمنت به هم اتصال کوتاه میشود، تنها کافی است سیگنال مورد نظر را به یکی از این پایه‌های مشترک اعمال کنیم.

نمایشگر های سون سگمنت

سون سگمنت‌ها دو نوع هستند: کاتد مشترک یا آند مشترک.

کاتد مشترک: در این نوع، ترمینال منفی یا کاتد تمام ledها در داخل سون سگمنت به یکدیگر و به پایه‌های COM ‌متصل می‌شوند. در عوض تمام ترمینال‌های مثبت‌شان آزاد بوده و هر یک به پایه‌ی مرتبط با خود متصل می‌شود. ( تصویر زیر را ببینید)

آند مشترک: طبیعتا این حالت برعکس حالت فوق است یعنی سر آزاد ledها که به پایه‌های 8 گانه متصل می‌شود سر آند آنهاست و سرهای کاتد همگی به یکدیگر و به پایه‌های COM متصل می‌شود.

نمایشگر های سون سگمنت

چگونگی نمایش اعداد بر روی سون سگمنت

به عنوان نمونه اگر بخواهیم عدد 0 را نمایش دهیم، باید تمام ledها به جز led روشن‌کننده‌ی بخش g را روشن کنیم. ( تصویر سوم را ببنید.) بنابراین الگوی بیتی که باید به صورت سیگنال به پایه‌ها اعمال کنیم به این شکل است: 11000000. به همین شیوه اگر بخواهیم عدد 1 را نمایش دهیم، باید led های مربوط به بخش‌های b و c را روشن کنیم؛ بنابراین الگوی بیتی به این ترتیب نیاز داریم: 11111001. دقت داشته باشید که این الگوها برای یک سون سگمنت آند مشترک نوشته شده‌اند، به همین علت بیت 0 نشان دهنده‌ی روشن شدن led و بیت 1 نشان دهنده‌ی خاموش شدن آن است. در جدول زیر الگوی بیت های لازم برای نمایش تمام اعداد نشان داده شده‌اند.

مطلب پیشنهادی:  یکسوسازی چیست؟ + مدارهای یکسو کننده تک فاز تا چند فاز

نمایشگر های سون سگمنت

منبع: ترجمه از سایت circuitdigest.com

منبع: عکس شاخص از سایت wikimedia.org

اگر علاقمند بودید در ادامه توصیه می‌کنم پروژه های آردوینو را هم ببینید.

اگر این نوشته‌ برایتان مفید بود لطفا کامنت بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 دیدگاه

  1. سلام

    مطالب خوب و آموزنده ای دارید و من به شخصه سایتی بدین روانی و خوبی ندیدم

    یک سوال: آیا این یون سگمنتها رو میشه بدون قرار دادن در مدار روشنشون کرد؟ اگر میشه لطفا برای من در حد مبتدی یک توضیحی بدین متشکرم میشم

    • میلاد جهاندیده

      سلام، سون سگمنت‌ها در شکل ها و سایز‌های مختلف ساخته میشن بعضا دیگه نمیشه 7سگمنت گفت بهشون چون تعداد LEDهای داخلش تغییر میکنن ولی خب برای کاربردهای مختلف تلاش کردن شکل ها و سایزهای مختلف بسازن.

      بدون قراردادن در مدار اگر منظورتان بدون باطری است که نه! شوخی 🙂 ولی خب بله شما میتونید فقط با یک باطری هر عددی را روی آن با لحیم کاری پایه‌های مرتبط به هم و دو عدد سیم و یک عدد باطری روشن کنید (البته اگر سون سگمنت کوچولو باشه و با باطری روشن بشه.)

      سون سگمنت‌ها یک پایه مشترک دارن که مثلا بگیم این پایه – هست و اینو وصل کنید به پایه – باطری و بقیه پایه‌ها را هم که + هستن را باهم یا یکی یکی وصل کنید به + باطری و اینطوری روشن میشن.

  2. در ادامه سوالم برای روشن کردن 10 تا اینها باتری چند ولتی بهشون وصل کرد نسوزند؟

    • میلاد جهاندیده

      اگر ۱۰ تا سون‌سگمنت کوچک داشته باشین ولتاژ فرق نداره باید یک باطری توان بالا بخرید..

      مثلا بگیم باطری شما دوتا قلمی ۱.۵ ولت است که جمعا ۳ ولت میشه. باید قابلیت قابلیت تغذیه ۱۰ سون سگمنت را داشته باشه…برای اینکار باید از اینا موازی کنید تا جریان بیشتری بگیرید.

  3. با درود فراوان
    بنده ۶۶ سالمه ،مکانیک باز نشسته هستم، تعریف از خود نباشد هر دستگاهی که خراب باشد از نظر فیزیکی ومکانیکی تعمیر میکنم حتی دندانسازی ،نقاشی ،جلو بندی ،کارهای ساختمانی وغیرو .تا زمانی که به تعمیرات الکترونیکی که میرسیدم دستهایم را بالا می آوردم ومیگفتم دیکر از این به بعد کار من نیست ،با توجه به لطف جنابعالی وهمکارانتان من الفبای الکترونیک را یاد گرفتم و خیلی هم علاقه مند شدم که پیگیری کنم،و گوهی به مویی تعمیرات الکترونیکی را انجام میدهم.قصدم بزرگوار خود ستایی نبود ..بسیار از شما سپاسگزارم فرزندم .اینشااله موفق وموید باشید با آرزوی شادکامی وموفقیت روز افزون برای شما امیر زرگر