کتابخانه در آلتیوم یکی از ویژگیهای مهمی است که باعث محبوبیت این نرمافزار شده است. در این جلسه از مجموعه آموزشهای نرمافزار Altium Designer ، به آموزش یکی از پرکاربردترین و حرفهایترین بخشهای این نرمافزار میپردازیم. همانطور که در دو جلسه قبلی مشاهده کردید، در این نرمافزار بهمنظور ساخت و استفاده از یک قطعه باید دو بخش مربوط به یک قطعه که نماد شماتیک و فوتپرینت است ایجاد شود. همانطور که توضیح دادیم، نماد شماتیک قطعه معمولا برای قطعات متداول وجود دارد. بخش مهم در ایجاد یک قطعه ساختن یا تخصیص دادن فوتپرینت مناسب به قطعه است. فوتپرینت در واقع ابعاد فیزیکی قطعه است که در دیتاشیت داده میشود.
در این بخش از آموزشهای ساخت کتابخانه در آلتیوم نحوه ساخت کتابخانه مجتمع آلتیوم را توضیح میدهیم که توسط آن میتوانیم نماد شماتیک قطعات را به فوتپرینت آنها پیوند دهیم. (مشابه کتابخانههای خود نرمافزار)
مرحله اول: ایجاد کتابخانه مجتمع
از منوی File مطابق شکل زیر New-Project-Integrated Library را انتخاب میکنیم:
مرحله دوم: ذخیرهسازی کتابخانه در آلتیوم
مثل همیشه از منوی File و Save Project کتابخانه ایجاد شده را ذخیره میکنیم. شاید این مرحله در ساخت کتابخانه در آلتیوم بدیهی باشد. اما نکته مهمی که وجود دارد این است که باید محل ذخیرهسازی این فایل در پوشهای باشد که دو کتابخانه فوتپرینت و شماتیک مربوط به قطعه در آن قرار دارند.
مرحله سوم: اضافه کردن کتابخانههای شماتیک و فوتپرینت
باید دو کتابخانه نماد شماتیک قطعات و فوتپرینتی که در دو جلسه قبل ساختیم را از منوی File یا درگ کردن به نرمافزار اضافه کنیم:
دقت کنید که کار هنوز تمام نشده است! برای اضافه کردن این دو کتابخانه به کتابخانه مجتمع آلتیوم باید این دو فایل را انتخاب کرده و آنها را به داخل کتابخانه مجتمع آلتیوم بکشیم. مطابق شکلهای زیر عمل میکنیم:
مرحله چهارم: اضافه کردن فوتپرینت به نماد شماتیک و انجام تنظیمات
این مرحله یکی از مهمترین مراحل در ساختن یک قطعه است. به منظور اضافه کردن فوتپرینت یک قطعه به نماد شماتیک آن، ابتدا از سمت چپ پایین نرم افزار برگه SCH Library را انتخاب میکنیم:
در بالای همین بخش لیست نمادهای شماتیک ایجاد شده را مشاهده میکنیم. برای تنظیم هر قطعه بر روی نام آن دو بار کلیک میکنیم تا پنجره تنظیمات آن باز شود:
این پنجره یکی از نقاط قوت این نرمافزار در مستندسازی و تعیین مشخصات و پارامترهای قطعات است. در این بخش ما فقط قصد تغییر مشخصات قطعه و اضافه کردن فوتپرینت را داریم. برای این کار مطابق شکل در بخش Designator باید یک حرف به همراه شماره وارد گردد. این حرف معمولا مشابه همان حرفی است که در نقشههای الکتریکی برای قطعات استفاده میشود. مثلا برای مقاومت R1 ، R2 و بیشتر و یا برای خازن C1 ، C2.
نکته: این تنظیمات را در هنگام استفاده از قطعه ساخته شده در شماتیک نیز میتوانید انجام دهید.
در بخش Symbol Reference باید نام قطعه که در کتابخانه توسط آن شناخته میشود وارد گردد و در نهایت در پایین دکمه Add را زده و Footprint را انتخاب کنیم:
در پنجره باز شده Browse را زده و سپس میتوانیم از بین فوتپرینتهای کتابخانه، فوتپرینتهای اضافه شده، فوتپرینت دلخواه را انتخاب و به قطعه اضافه کنیم:
مرحله پنجم: ذخیرهسازی و استفاده از کتابخانه در آلتیوم
آخرین مرحله از ساخت کتابخانه مجتمع، کامپایل پروژه است. برای این منظور مطابق شکل از منوی Project گزینه Compile Integrated Library را انتخاب میکنیم:
پس از ذخیرهسازی کتابخانه، مطابق توضیحات جلسه قبل کتابخانه را به نرمافزار اضافه میکنیم. از این به بعد به راحتی میتوانیم قطعه ساخته شده را به همراه فوتپرینت آن از سمت راست انتخاب و به پروژه خود اضافه کنیم:
خیلی ممنون از اینکه آموزش ساخت کتابخانه در آلتیوم را با موفقیت به اتمام رساندید. توصیه میکنم کل جلسات آموزش آلتیوم دیزاینر را مطالعه کنید. و همچنین اگر علاقمند هستید مدارات خودتان را با نرم افزار دیگری مثل EAGLE طراحی کنید آموزش نرم افزار EAGLE را هم مطالعه کنید.
دیگر جلسات این آموزش
- آموزش Altium Designer جلسه اول : چرا PCB و چرا نرم افزار Altium Designer ؟
- آموزش Altium Designer جلسه دوم : طراحی شماتیک(1)
- آموزش Altium Designer جلسه سوم : طراحی شماتیک(2)
- آموزش Altium Designer جلسه چهارم : طراحی شماتیک(3)
- آموزش Altium Designer جلسه پنجم : انتقال شماتیک به PCB
- آموزش Altium Designerجلسه ششم : آشنایی با محیط PCB
- آموزش Altium Designer جلسه هفتم : جانمایی و مسیریابی قطعات
- آموزش Altium Designer جلسه هشتم : ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی
- آموزش Altium Designer جلسه نهم : تنظیم ضخامت خطوط
- آموزش Altium Designer جلسه دهم : لایه های برد مدار چاپی(1)
- لایه های برد مدار چاپی (2)، آموزش آلتیوم دیزاینر، جلسه یازدهم
- آموزش آلتیوم دیزاینر ، جلسه دوازدهم، لایه های برد مدار چاپی، بخش سوم(تنظیمات پیشرفته)
- ساخت کتابخانه در آلتیوم – ساختن قطعه در شماتیک Altium Designer
- طراحی فوت پرینت در آلتیوم دیزاینر – ساخت قطعه در Altium Designer
- آموزش ساخت کتابخانه مجتمع در آلتیوم دیزاینر ( کتابخانه در آلتیوم قسمت سوم )
- آموزش ساخت اتوماتیک فوت پرینت در آلتیوم دیزاینر (جلسه اول)
- آموزش ساختن اتوماتیک فوت پرینت در Altium Designer (قسمت دوم)
- ابزار قطره چکان (Teardrops) طراحی PCB در آلتیوم دیزاینر
- ابزار پلیگان آلتیوم (Polygon) در طراحی PCB