مراحل کلی انجام پروژه های الکترونیکی:
طراحی ،برنامه نویسی ، شبیه سازی ، طراحی برد مدارچاپی و ساخت مدار
خیلی دوستان سوالات متعددی را در مورد انجام پروژه های الکترونیکی میپرسند. واقعا انجام پروژه های الکترونیکی سخت است؟ چقدر زمان میبره شما یادبگیرید پروژه های الکترونیکی انجام دهید؟ آیا طراحی و ساخت مدار و سیستم های الکترونیکی مقرون به صرفه است؟ آیا به جز مراکز نظامی مدارات الکترونیک در بقیه قسمت های صنعت هم مشتری دارد؟ آیا لازم هست هم آنالوگ بلد باشیم و هم دیجیتال؟ الان اکثر دوستانم الکترونیک خوندن ولی در حوزه نرم افزار و یا زمینه های دیگر فعالیت میکنند آیا این مورد ربطی به بازار طراحی مدار دارد؟
اصلا شرکت هایی که پروژه طراحی میکنند چیکار میکنن و کجاها هستن و محیط این شرکت ها چطوریه؟ آیا میتوانم آینده شغلی خودم را به عنوان طراحی مدار بصورت فریلنسری(پروژه ای)، انتخاب کنم؟ چقدر اطلاعات فنی لازم است آیا باید هر روز مطالعه کنم؟ آیا درآمد یا حقوق کافی دارد؟ آیا نسبت به کاری که انجام میدهیم پول بدست میاریم؟ چه پروژه نوع پروژه هایی (صنعی یا تحقیقاتی) را انجام بدم؟ کلا روی چه مضوعی تمرکز کنم؟ آینده الکترونیک به کدوم سمت میره؟ من فقط برنامه نویسی میکروکنترلر بلد هستم آیا برای شروع کافی است؟ آیا برم دنبال یادگیری قطعات حرفه ای مثل FPGA ؟
خلاصه در سال های اخیر تقریبا از این تیپ سوالات خیلی از دوستان پرسیدن و سعی کردم در قالب پیام مختصری براشون بفرستم ولی تصمیم گرفتم در اینجا به یکسری از این سوالات با تجربیات خیلی اندک خودم پاسخ بدم.
پ ن اول:در نظر داشته باشید که اینها فقط تجربیات شخصی خودم هستن و مطمئنا موارد خیلی خیلی زیادی است که من اطلاع ندارم و امیدوارم دوستان بصورت کامنت در زیر همین نوشته بنویسند و اگر سوالی داشتن نیز بپرسن.
پ ن دوم: اطلاع دارم که انجام، برآورد و مدیریت پروژه خودش یک تخصص محسوب میشود و افرادی هستن که در دانشگاه به این موارد میپردازند و کتب مختلفی نیز در این مورد تالیف شده و اکثر دانش آموزان و دانشجویان در این حوزه اطلاعاتی ندارند و در داخل خیلی از آنها برای پروژه های کوچک مطلب کافی در نظر گرفته نشده. اگر از دوستان کتاب مناسبی را سراغ دارن حتما در قسمت کامنت ها معرفی کنن تا دوستان استفاده کنن.
واقعا انجام پروژه های الکترونیکی سخت است؟
در این مورد قبلا تقریبا یک نوشته ای را با عنوان صفر تا صد یک پروژه الکترونیکی منتشر کرده بودم و خواندن این نوشته خالی از لطف نخواهد بود و موارد مختلفی را یاد خواهید گرفت. ولی جواب من برای اکثر دوستان این است: ” سخت نیست بلکه در اوایل خیلی زمانبر است و تکنولوژی ها روز به روز عوض میشن و مثل کارهای قدیم نیست که یکبار یادبگیری و تا بازنشستگی آن را تکرار کنی.” و نیاز داره بصورت پیوسته یادبگیری و سعی کنی خودت را با آخرین تکنولوژی را بروز نگه داری.
خب حالا این بروز بودن یعنی چی؟
خیلی از دوستان که قبلا پروژه کار نکردن و شکست های کوچک تجربه نکردن معمولا این سوال را میپرسن که منظور از بروز بودن یعنی چی؟ مثالی را برایتان میزنم که خودم لمس کردم. در بین سال های 92 تا 94 پروژه های کوچکی را از جاهای مختلف میگرفتم و انجام میدادم پروژه های سطح بالایی نبودن ولی در آن زمان در بین کل دانشجویان دوره کارشناسی تنها 3 نفر بودیم که عملی کار میکردیم بیرون از دانشگاه که دوتا از دوستان برای شرکت و منم خودم پروژه میگرفتم از مراکز و افراد مختلف، در این زمان من با میکروکنترلرهای ARM LPC1768 هم کار کرده بودم و حتی آموزش هایی را هم در داخل این وبسیات قرار داده بودم. و میکروکنترلرهای AVR در بازار استفاده میشدن و بازار ARM فقط در شرکت های خاص داغ بود و حتی در ایران من دیدم PLC ای ساختن و خوب میفروختن شنیده بودم که هسته اصلی آن AVR ATMEGA64 بود. پس خیلی افراد کمی بودن که دنبال ARM میرفتن و همچنین در این بازه بردهای آردوینو در ایران معرفی شده بودن ولی خب بازم خیلی ها استفاده نمیکردن. در بین این داستان من رفتم خدمت سربازی و برگشتم و انگار دنیا در دو سال اخیر عوض شده بود هر کی از شرکت برای پروژه زنگ میزد یا نیرو نیاز داشت میگفت ARM باید باشه، برای پروژه های پروتوتایپ هم معمولا دانشجویان ارشد رشته های غیر الکترونیک سفارش میدادن هم دیگه آردوینو میخواستن. میگفتن آقا کی حوصله داره برد ببنده یک آردوینو وصل میکنی به کامپیوتر و تمام. اولش کمی مقاوت کردم گفتم سوسول بازی هستن بعد که بررسی کردم متوجه عمق داستان شدم. خب با اینکه برای من مشکلی ایجاد نمیکرد و من بیس داستان را میدانستم و تونستم فوری یابگیرم و کلا هدف دیگری داشتم ولی فکر کنید این 2 سال را به 5 یا 10 سال افزایش دهیم، چه تفاقی میافتد. سناریو فوق غیر ممکن زیر را در نظر بگیرید:
فک کنید کارشناسی الکترونیک خوندین و در شرکتی کار میکنید و این شرکت کارهایی انجام میدهد که با 8051 مقرون به صرفه تر است و از سال 1385 وقتی 25 سالتان تا الان در آن شرکت بودید و الان تعدیل شدید! و شما تنها این میکروکنترلرها را بلد هستید و به دلیل ساختار سازمان و تنبلی خودتان در جایگاه طراحی و برنامه نویس مانده اید و ارتقاع شغلی هم نداشتید! و الان همه ی دنیا فقط از میکروکنترلرهای 64 بیتی ARM استفاده میکنند و سنتان هم کمی بالا رفته حس خوندن ندارید چون عادت نکردید، و به شرکت ها رزومه میفرستید که شما را استخدام کنند بنظرتون جوابشون چی هست؟ شما بودید چه حقوقی به این شخص میدادید؟ خب این سناریو خیلی تخیلی بود و صرفا جهت نشون دادن معنی بروز بودن خواستم بگم و یک لحظه خودتان را در این سناریو تصور کنید.
این داستان ادامه دارد.
اگر این نوشته برایتان مفید بود لطفا کامنت بنویسید.
با سلام
من میخوام که سنسور BMP085 رو که از پروتکل I2C هست رو با کدویژن راه اندازی کنم ولی I2C بلد نیستم، شما برام راه اندازی کنین چقدر هزینه دارد؟
با تشکر
سلام میخواستم یک تایمر شش حالته با کلید سلکتوری که بافشاردادن یک کلید شاسی کار میکند برام طراحی کنید. اگه امکان داره هزینه را بفرماید. متشکرم شاهی
یه سیستم ۵ گرمی می خواستم که سرنگ بتونه کار رفت و برگشت خودش انجام بده این سیستم کنترل از راه دور باشه.
با سلام،
بنده جهت منبع تغذیه یک دستگاه «هات وایر» که برای بریدن یونولیت مورد استفاده میباشد؛ از یک ترانس ۳۶ ولت ۶ آمپر ac که تازه خریداری کردم میخواهم استفاده کنم.به جهت اینکه طول سیم المنت متغیر میباشد باید سر راه خروجی ترانس از دیمر استفاده نمایم.
با تشکر و احترام _رسولی
الان من اون تعدیل شده هستم چه گلی باید به سرم بگیرم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟