LCD ابزاری برای نمایش اطلاعاتی است که شامل حروف،اعداد و همچنین برخی کاراکترهای گرافیکی میشود.چیزی که از آن به عنوان LCD میشود، در واقع یک صفحه نمایشگر LCD مانند صفحه ماشین حساب است که همراه با آسی کنترلر و مدارهای جانبی اش وعموما با لامپ پشت صفحه(back light) در یک بسته پیش ساخته و در دونوع کاراکتری و گرافیکی عرضه می شود.در ادامه با ما باشید تا آموزش LCD کاراکتری 2 *16 را یاد بگیرید.
همانطور که گفته شد LCD داری یک کنترلر است که با فرستادن اطلاعات به آن، این اطلاعات را در صفحه ای که عموما به چند سطروستون تقسیم شده نمایش میدهد. مثلا برای نمایش حرف”M” کافیست این حرف را به LCD ارسال کنیم. همچنین میتوان دستوراتی از قبیل پاک کردن صفحه نمایش،جابجایی مکان نما،خاموش و روشن کردن مکان نما و… را به LCD ارسال نمود.
LCD ها از طریق مقدار اطلاعاتی که میتوانند در صفخه خود نمایش بدهند انتخاب و خریداری میشوند.انواع معمول آن عبارتند از 16،20،32و40 کاراکتر در هر خط در 1یا 2یا 4سطر. مثلا LCD16*2 دارای 2 خط وهر خط 16 کاراکتر است. همچنین LCD مورد نظر میتواند همراه بالامپ پشت صفحه(Back light) یا بدون آن انتخاب شود. در تصویر زیر یک نمونه LCD16*2 را مشاهده میکنید.
تقریبا همه LCD های متنی دارای 16پایه هستند که 8 خط آن مربوط به فرستادن یا خواندن داده ها یا دستور عمل ها میباشد. پایه های دیگر نیز مربوط به خطوط کنترل و ولتاژهای تغذیه میباشند. لیست کامل پایه ها و عملکرد هریک ازآنها به ترتیب زیر است:
پایه های LCD به شرح زیر است:
توضیحاتی درباره برخی از پایه ها
پایه3:ولتاژ VEE ولتاژ کنتراست است که میزان روشنایی کاراکتر هارا روی LCDتنظیم میکند. به منظور رسیدن به حداکثر روشنایی این پایه را میتوان به زمین متصل کرد .
پایه4: در داخل LCD دونمونه اطلاعات وجود دارد که توسط پایه RS انتخاب میشوند. درصورتیکهRS=1باشد کاربر میتواند اطلاعاتی را روی LCD بنویسد یا بخواند. اگرRS=0باشد اطلاعات ورودی به عنوان فرمان مشخص میشود.LCD این اطلاعات را دریافت میکند و فرمان تعریف شده را اجرا میکند.
لیستی از این دستورات در جدول زیر موجود است.
عملکرد برخی از پایه های مهم LCD 2*16
- پایه 5: پایه خواندن یا نوشتن است. برای نوشتن روی LCD باید R/W=0 باشد و برای خوادن اطلاعات از LCD باید R/W=0 باشد.
- پایه6:فعال کردن(E)است.
- پایه های 7تا14: هشت بیت اطلاعات ارسالی به LCD ویا دریافتی از آن میباشند. البته پایه های 11تا14 را استفاده کرده وبقیه بدون استفاده میمانند.
- پایه های 16 و 15 برای لامپ پشت LCD می باشند.
تنظیمات Code Wizard برای استفاده از LCD کاراکتری (در نرم افزارCode Vision)
در قسمت Alphanumeric LCD با زدن تیک مربوط به Enable Alphanumeric LCD Support اطلاعات زیر نمایش داده میشود.
Character/Line: مشخص کننده این است که LCD مورد استفاده چند کاراکتر در هر خط نمایش میدهد. اگر میخواهیم از LCD 2*16 استفاده کنیم آن را روی 16 تنظیم میکنیم.
Connections: در این قسمت میتوان مشخص کرد که هر پایه از LCD به چه پایه ای از میکرو متصل گردد.
پس از انجام تنظیمات زیر دو قسمت به کد اظافه میشود. یکی کتابخانه مربوط بهLCDکاراکتری است یعنی<include<alcd.h# ودیگری مشخص کننده نوع LCD است که به صورت ()lcd_init نوشته شده است وعدد داخل آن مشخص کننده تعداد کاراکتر قابل نمایش در یک سطر LCD است.
راهنمای خرید LCD کاراکتری 2*16
قبل از خرید، حتما از اصل بودن LCD مطمئن شوید. همچنین بعد از خرید LCD کاراکتری 2*16 با انجام تست سرد و گرم از درست کار کردن آن اطمینان یابید. LCD کاراکتری 2*16 را میتوانید از اینجا تهیه کنید .
**توجه**: (نرم افزار مورد استفاده در این آموزش Code vision بوده و زبان برنامه نویسی (C) است.)
نویسنده: محمدمهدی علیپور
اگر این نوشته برایتان مفید بود لطفا کامنت بنویسید.
سلام دوست عزیز پروژه ای با sim800 دارید .؟
سلام فعلا نه
عالی
با سلام
ال سی دی من روشن و خاموش میشه اما نوشته آی بالا نمیاد.
مشکل چی میتونه باشه،از کجاست؟؟؟….شما که واردید لطفا راهنمایی کنید،
ممنون
خیلی خوب نوشتی من که با atmel studio کار میکنم فهمیدم ال سی دی چجوری کار می کنه
سلام وقت بخیر من میخوام با استفاده از چهار کلید یک کاراکتر رو در ال سی دی جابجا کنم به سمت راست،چپ ،بالا،پایین.میشه کمک کنید فورا.ممنون
سلام، اگر ال سی دی کاراکتری 16*2 را مثلا در نظر بگیرید شما جای کاراکتر ها را متغیر در نظر بگیرید مثل ماتریس یک ردیف و ستون و بعد با فشردن کلید ها کاراکتر را جابجا کنید.
یا یک آرایه دو بعدی بسازید.
خلاصه ماترسی فک کنید. مثلا االا کاراکتر روی 11 هست یعنی ستون یک و ردیف یک.
سلام ،ببخشید این ال سی دی هایی که با فلت کربنی به وصل میشوند وپایه ندارند و چطوری میشه تست کرد؟مثلا ال سی دی ساعت خودرو ۲۰۶،فلت به شیشه میچسبه ،اگه میشه راهنمایی کنید ممنون
با سلام و تشکر از مطالب خوب و مفید شما .خیلی ساده و روان توضیح دادید خسته نباشید .
لطفا بفرمایید چگونه کد ها را وارد کنیم ؟آیا فقط با سیستم ویندوز امکان دارد؟
با سپاس
با عرض سلام بنده ال سی دی کاراکتری تهیه کردم سبز ۱۶×۲ نور پس ضمینه همیشه روشنه و خاموش نمیشه گفتن پشتش جامپر داره با دستکاری درست میشه میشه لطفا راهنمایی بفرمایید
با عرض سلام بنده ال سی دی کاراکتری تهیه کردم سبز ۱۶×۲ نور پس ضمینه همیشه روشنه و خاموش نمیشه گفتن پشتش جامپر داره با دستکاری درست میشه میشه لطفا راهنمایی بفرمایید
با اینکه در برنامه میکرو آیتمی برای روشن وخاموش شدن هست ولی با روشن شدن دستگاه نور پس ضمینه روشن میمونه ومصرف باطری بالا میره
علت روشن ماندن نور پس ضمینه با اینکه روی میکرو کنترل گزینه برای فعال کردن نور پس ضمینه هست